23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul18°C
  • İzmir19°C
  • Giresun17°C

17 MAYIS DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyon, 17 Mayıs 2005 yılından itibaren “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak kutlanmaktadır...

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

17 Mayıs 2010 Pazartesi 14:33

17 Mayıs 2010 yılında da kutlanacak olan “Dünya Hipertansiyon Günü”nde, halk sağlığı eğitimlerine ağırlık verilecek. Hipertansiyonun yarattığı sorunlara dikkat çekilen, toplumun hipertansiyon konusunda bilinç düzeyinin artırılmasına önem verilen, teşhis ve tedavi konusunda bilgilendirme faaliyetlerinin yürütüldüğü “Dünya Hipertansiyon Günü”nde, kan basıncı kontrol oranlarının artırılması da hedeflenmektedir.

HİPERTANSİYON VE ETKİLERİ

Hipertansiyon, (yüksek kan basıncı); tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyon koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açmakta, hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden (7.1 milyon ölüm) sorumlu olduğu bilinmektedir. Ancak gerek dünyada, gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeyde değildir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Hipertansif bireylerin sadece yüzde 40'ı kan basıncı yüksekliğinin farkında olup, yalnızca yüzde 31'inin antihipertansif tedavi aldığı bilinmektedir. Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan “aşırı tuz tüketimi” de ülkemiz için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Sağlıklı yaşam için günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizde günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır.

Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak ilan edilmiş ve hipertansiyonun yarattığı sorunlara dikkat çekilmesi, toplumun hipertansiyon konusunda bilinç düzeyinin artırılması, önleme, teşhis ve tedavi konusunda halkın bilgilendirilmesi faaliyetlerinin yürütülmesi ve kan basıncı kontrol oranlarının artırılması hedeflenmektedir.
Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir.

Seyrek rastlanan belirtiler:
Baş ve ense ağrısı,
Kulakta uğultu,
Çarpıntı hissi,
Yorgunluk hissi.
Yüksek kan basıncından korunmak için;
Ağır ve yağlı yiyeceklerden,
Tuzdan,
Sigaradan,
Alkolden ve şişmanlıktan korunmak;
Düzenli egzersiz yapmak,
Kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek,
Hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir.

Dünya ile paralellik gösteren ülkemizdeki mevcut durum ışığında T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından, hipertansiyon da dahil olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları ve bunlara yol açan risk faktörlerinin önlenmesi ve kontrolü öncelikli olmak üzere çalışmalar yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığınca, kalp ve damar hastalıklarıyla daha etkili mücadele edebilmek ve daha sağlıklı bir Türkiye için 25 Aralık 2007 tarihinde Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi imzalanmış ve ilgili tüm paydaşların desteği ile “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı 2010-2014” hazırlanmıştır.

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.