06 Mayıs 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • İzmir11°C
  • Giresun11°C

6500 M'LİK ÇIKRIKKAPI SEDDİ TURİZM'E AÇILMAYI BEKLİYOR

Çin seddinden sonra dünyada koruma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük yapıt Giresun'un Alucra ilçesi Çakrak Köyüne ait Çıkrıkkapı Yaylasındaki Hacı Abdullahzade Seddi'dir...

6500 m'lik Çıkrıkkapı Seddi Turizm'e Açılmayı Bekliyor

21 Eylül 2012 Cuma 16:32

 

6 bin 500 metre uzunluğu, ortalama 150 cm yüksekliği ve yaklaşık 60-70 cm kalınlığı ile taşttan yapılan Hacı Abdullahzade seddi, tarihi ile de bir muammayı içinde barındırıyor. Halk arasında Çıkrıkkapı Seddi olarak da bilinen ve tam olarak ne zaman ve neden yapıldığı bilinmeyen sed, yayla sakinlerinin ifadelerine göre yüzyıllar önce mera ile ekili alan arasına koruyucu bir duvar olarak inşaa edilmiş.

Aynı zamanda Yağlıdere ve Alucra ilçelerinin de sınırı olan seddin, üzerine sadece 1 tek geçiş kapısı bulunuyor. 6 bin 500 metrelik sed boyunca her iki taraftan da karşıya geçmek için tek bir kapı kullanılabiliyor. Yaylaya da adını veren Çıkrıkkapı, aynı zamanda çocukların araçların geçişlerinde bahşiş olarak değerlendiği bir kapı.

Çıkrıkkapı Seddinin Çin seddinden sonra dünyanın en uzun seddi olduğunu, bundan yaklaşık 400 küsur sene önce burada yaşayan insanlar tarafından düşmanlardan korunmak için ve yabani hayvanlardan korunmak amacıyla yapılmış bir duvar olduğu tahmin ediliyor. O zamanlarda bu insanlar bu duvardan ne şekilde faydalanmıştır bilinmemekte ama bugün itibariyle de Yağlıdere-Alucra sınırını teşkil etmektedir.

Çıkrıkkapı Yaylasının, çevresindeki 22 obasıyla beraber merkezi bir noktada olduğunu, her yıl düzenlenen şenlikle ve doğal güzellikleriyle Çıkrıkkapı Yaylasının turizm anlamında önemli bir potansiyeli de içerisinde barındırdığı yetkililerin bu önemli değere sahip çıkması gerektiğini düşünmekteyiz.

EN ESKİ KİTABELİ MEZAR
Hacı Abdullahzade Müsellim Hacı Osman Efendinin mezar taşı 1111 (1699) tarihlidir. Hacı Abdullahzade Müsellim Osman efendinin mezarı ile (Çingit) Uğrak köyünde bulunan Hasan Beşe oğlu Mahmut Beşe'nin ölüm tarihi 1703 mezarlar bölgede tespit edebildiğimiz en eski kitabeli mezarlardır.

cikrikkapiseddi1-f7877466.jpg

cikrikkapiseddi5-b8233dc8.jpg

cikrikkapiseddi2-b32583d7.jpg



KARADENİZ ANALİZ
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.