26 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • İzmir11°C
  • Giresun8°C

BİZLER, ARTIK SÖZ DEĞİL, VİLAYETİMİZİN TESCİLİNİ İSTİYORUZ

Ülkemizin en yurtsever, dernekçi, duyarlı ve örgütlü toplumlardan biri olan Şebinkarahisarlının

BİZLER, ARTIK SÖZ DEĞİL, VİLAYETİMİZİN TESCİLİNİ İSTİYORUZ

13 Kasım 2009 Cuma 22:49


ŞEBİNKARAHİSAR NEDEN TEKRAR İL OLMALI?
Tarihi, coğrafi, idari, jeopolitik, kültürel ve ekonomik zorunluluk olduğu için

VE HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ
“Ben bu şehri çok beğendim. Bu sevgimin nişanesi olarak Karahisar-ı Şark-ı olan isminin Şebinkarahisar olarak tashihini teklif ediyorum. Şabı, başta olmak üzere fatihlerin otağ kurduğu bu toprakların içinde daha neler varsa ele alınmalı ve tarihen olduğu kadar iktisaden de bu şehri ileri götürmek vazifemiz olmalıdır''(G.M. K ATATÜRK 11 EKİM 1924-Şebinkarahisar)

BU VASİYETİ YERİNE GETİREBİLMEK İÇİN
Cumhuriyetimizin 86. yılında, hakkın yenmediği, haksızlıkların olmadığı temiz toplum adına Atatürk'ün 11 Ekim 1924 yılında Şebinkarahisar da yaptığı yukarıdaki vasiyetini, günümüz siyasi parti yöneticilerinden yerine getirmelerini, atamıza olan bağımlılıkları gereği önemle arz ediyoruz.

İŞTE GERÇEKLERİMİZ
TARİHİ:
3 bin 300 yıllık tarihi boyunca bugünkü GİRESUN VE ORDU illeri dahil Kelkit yöresinin idari merkezi olarak, Selçuklular'a, Osmanlılar'a sancak beyliği livalık ve Türkiye Cumhuriyetine İl olarak hizmet vermiştir.
27 mayıs 1933 tarih ve 2197 sayılı aynı kanunla Şebinkarahisar ile birlikte İl hakkı elinden alınan RİZE, MERSİN, ARTVİN, AKSARAY, NİĞDE, OSMANİYE'nin çeşitli tarihlerde İl hakları iade edildi. Bireylerin bile itibarlarının iade edildiği günümüzde, gurbetçisiyle 780 bin civarında bir nüfusa sahip yöre halkı , 76 yıldır Tarihten gelen bu gecikmiş itibarlarının iadesini istemekte haklı değil mi?

COĞRAFİ:
Kelkit vadisinde bulunan 8 ilçenin merkezinde kurulu Şebinkarahisar, Giresun'a 2 bin 200 rakımlı Eğribel geçidi, Orduya 1940 rakımlı Harçbeli geçidi, Sivas'a 1925 rakımlı Karabayır geçidi ile bağlandığından özellikle kış aylarında bu ilçelerin İllere ile olan bağlantıları 3 ay kapalıdır. Eski idari bütünlüğündeki 8 ayrı ilçenin bugün bağlı oldukları illere uzaklığı ortalama 146 Km iken Şebinkarahisar İl yapıldığında bu ilçelerin Şebinkarahisar a olan uzaklığı ortalama 45 Km ye inecektir. Bu da, şuan bağlı oldukları illerin coğrafi yapısı ve uzaklığı gereği arka bahçesi olan bu 8 İlçe ve 420 köyde yaşayan halkın ayağına hizmetin 101 Km tasarrufla gitmesi demektir.İşleri zorlaştırmak yerine kolaylaştırmaya bundan daha iyi örnek olabilirmi?

İDARİ VE JEOPOLİTİK:
Coğrafi yapıdan kaynaklanan bölgedeki idari ve otorite boşluğu sonucu: Ülkemizin ulusal bütünlüğünü hedef alan terör örgütleri, Karadeniz'e açılma stratejileri gereği , merkezi Şebinkarahisar olan Ordu-Gümüşhane sınırda barınmaktadırlar. Jeopolitik nedenlerle Ardahan, Iğdır ve Şırnak'ın İl yapılmasıyla
Eylem yoğunluğu nasıl azaldı ise Şebinkarahisar'ında tekrar İl yapılmasıyla iç Karadeniz'de kalıcı bir güvenlik şeridi oluşacak, idari ve otorite boşluğu yaşanmayacaktır. Bölgede, olası terör olaylarının,olası şehitlerin,göçün,devlete,hükümete olan güven duygusundaki ciddi erozyonun ve yeni sosyo-ekonomik yaraların açılmasını engelleyecek bundan daha doğru karar olabilirmi?

KÜLTÜREL VE SOSYO-EKONOMİK:
Ülkemizin en yurtsever, dernekçi, duyarlı ve örgütlü toplumlardan biri olan Şebinkarahisarlının en büyük sermayesi: Okuma aşkı ve memleket sevdasıdır. Çünkü: İzmir in işgaline ilk yazılı tepkiyi göstermiştir. Çünkü: çoğunu dernek , vakıf ve halkın yaptırdığı 8 ayrı lise, Cumhuriyet Üniversitesine bağlı 4.000 metrekarelik Meslek Yüksek Okulu ve kültür siteleri inşa etmiştir. Ülkesine kazandırdığı İdil Biret, Mehmet Emin Yurdakul, Aziz Nesin, Kerime Nadir, Kemal Tahir, Ara Güler, Başar Sabuncu, Prof. Dr. Mithat Özsan, Doç. Dr. M. Zahir Bakıcı, H.Hüsnü Tekışık gibi daha nice sanatçı yazar eğitimcilerinden anlaşılacağı gibi Üniversite, Yüksek Okul ve Kültür siteleri kuran derin ve zengin bir kültüre sahip bu toplum, kişi başına milli geliri ülke genelinin 1/6'sı olan 650 Dolar lık fakirliği sizce hak ediyormu?

SONUÇ:
Siyasi istikrarsızlıkların ve hatalı sosyo-ekonomik tercihlerin bedelini yıllardır ödeyen yöre
halkı;Cumhuriyetine,Devletine ve siyasilerin özüne yönelik güvenini asla yitirmedi.Yürekten inanıyoruz ki,
Yakın gelecekte vizyon sahibi yöneticiler bu tarihi hatayı düzeltecek ve yörenin makus talihini yenmenin onur ve şerefini yaşayacaklardır.

VE BİZLER,ARTIK SÖZ DEĞİL,VİLAYETİMİZİN TESCİLİNİ İSTİYORUZ
Çoğunluğu İstanbul'da kurulu 103 yöre dernekleri, vakfı adına: Şebinkarahisar'ı Tekrar İl Yapma Komitesi.
SebinHaber : Vedat Yavuz
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.