23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul5°C
  • İzmir10°C
  • Giresun21°C

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNDEN KİRLİLİK UYARISI

İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, İlimizde kış mevsiminde konutlarda ve iş yerlerinde ısınma amaçlı kullanılan yüksek kalorili yakıtların Sibirya taş kömürü olduğunu hatırlatarak, bu yakıtın önemli hava kirliliği problemi yarattığını açıkladı.

Çevre Müdürlüğünden Kirlilik Uyarısı

18 Aralık 2008 Perşembe 22:53

2008–2009 kış sezonunda satışa sunulmak üzere 135.600 ton kömürün Giresun Limanı’ndan ülkemize giriş yaptığını ifade eden İl Müdürü Ali Hıdır, bunun yaklaşık 35.000 ton’unun İlimizde kullanıldığını söyledi.

 
            İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
 
            “İlimizde bulunan hava kalitesi ölçüm istasyonu ile, atmosfere salınım yapılan partükül madde ve kükürtdioksit miktarları ölçülmekte olup, sonuçlar online olarak http://www.giresun-cevreorman.gov.tr/ internet adresi üzerinden saatlik veriler olarak yayınlanmaktadır. 2008 yılında ortalama PM10 miktarı 37 µg/m3 ve ortalama SO2 miktarı 7 µg/m3 olarak ölçülmüştür. Ölçüm sonuçları göz önünde bulundurulduğunda İlimizde hava kirliliği bir sorun olarak görülmemektedir.
 
            Ancak meteorolojik faktörlere bağlı olarak, havanın durgun, rüzgarsız olduğu günlerde; genellikle Gemilerçekeği Mahallesi, Kumyalı Mevkii, Meydan ve Çınarlar Mahallesinin bir kısmında inversiyon olayına (Dağ eteği bölgeleri ile vadilerde çökme inversiyonu sık aralıklarla meydana gelmektedir. Yüksek basınç şartları altında açık havalar (bulutsuz havalarda) ile sakin rüzgarlı hallerde, bir tepe, dağ bölgesi, engel gibi yüksek bölge üzerinden dağ eteği veya vadi üzerine gelen soğuk hava tabakası yüksek bölgeden aşağı doğru inerken sıkışır. Sıkışan hava kütlesi ısınır. Böylece yerden belli bir yükseklikte sıcak hava tabakası oluşur. Yer seviyesindeki hava kütlesi inversiyon tabakasına kadar yükselir. İnversiyon tabakası bir kapak gibi hareket ederek hava kütlesinin ve kirleticilerin daha fazla yükselmesini ve dağılmasını engeller.) bağlı olarak, partükül maddeler dağılamadığından, buralarda çökmeler meydana gelmektedir. Meterolojik koşulların böyle olduğu günlerde kaloriferleri yakarken her zamankinden daha dikkatli olunmalı, apartman yöneticileri tarafından kaloriferi yakmakla görevli personeller uyarılmalı ve kaloriferlerin tekniğine uygun yakılması sağlanmalıdır.
 
            Bu bağlamda; çevreyi kirletmenin bedelini insanlar bozulan ruh ve beden sağlığı ile oldukça pahalıyla ödemektedir. Temiz ve sorunsuz bir kış geçirebilmemiz için tüm vatandaşlarımızın üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi ve duyarlı olması gerekmektedir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü de hava kirliliği ile ilgili tüm sorumluluklarını bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirmeye devam edecek olup, daha sık denetimlerin yapılacağının bilinmesini kamuoyuna duyuruyoruz.”
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.