08 Eylül 2024
  • Ankara19°C
  • İstanbul21°C
  • İzmir25°C
  • Giresun23°C

ERDEM MERT TEN KRİZ ÖNERİLERİ

Türkiyenin bugün yeni bir kriz ile karşı karşıya olduğu savunan Türk-İş İl Temsilcisi Erdem Mert, “Çalışanlar olarak hiç hak etmediğimiz bir bedel daha ödemek istemediğimiz açıktır” dedi.

Erdem Mert ten  kriz önerileri

31 Aralık 2008 Çarşamba 10:31

Türkiye'nin bugün yeni bir kriz ile karşı karşıya olduğu savunan Türk-İş İl Temsilcisi Erdem Mert, “Çalışanlar olarak hiç hak etmediğimiz bir bedel daha ödemek istemediğimiz açıktır” dedi.

ÖNERİLER

Erdem Mert yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik kriz tehdidine karşı, çalışma barışı ve toplumsal barışın korunması amacıyla şu önerilerde bulunuldu:

''-Türkiye'de ekonomide acil bir politika değişikliğine gidilmeli, bunun önceliğini IMF endeksli politikalardan uzaklaşarak yüksek spekülatif kar alanlarına karşı reel üretimi teşvik eden ve emeği koruyup, iş güvencesini etkin hale getiren, istihdam yaratacak uygulamalar oluşturmalıdır.

-Kriz fırsatçılığına izin verilmemeli, kriz bahane edilerek yapılmak istenen işsizleştirme, işsizlik tehdidiyle ücret düşürme ya da çalışanları mağdur edecek benzeri uygulamaların önüne geçilmeli, kıdem tazminatı müessesesi başta olmak üzere çalışanların kazanılmış haklarına kesinlikle el uzatılmamalıdır.

-İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işçilerin yararlanma koşulları geliştirilmeli; bunun için fona erişim imkanları kolaylaştırılmalı, fondan yararlanma süresi uzatılmalı, işsizlik ödeneği miktarı büyütülmelidir. Fon amacı dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.

-Kamunun verimsiz harcamalar ve teşvikler, bürokratik genişleme ve savurganlığı yerine, gelir dağılımını düzeltici sosyal fayda üretici bir yapılanmaya gidilmelidir.

-Bu süreçte karşı karşıya bulunduğumuz sorunların aşılması için ortak aklın oluşturulmasının gereği açıktır. Konfederasyonumuz krizin özellikle sosyal alanda ve çalışanlara yönelik ortaya çıkarttığı olumsuzlukların giderilmesinde uygulanacak politikalarda aktif sorumluluk üstlenmeye hazırdır.

-Ekonomiyi canlandırıcı önlem olarak faiz oranları azaltılmalı, işletme kredisi üretim ve istihdam şartı uzun vadeye yayılmış bir biçimde uygulanmalıdır.

-Uluslar arası Çalışma Teşkilatı (İLO) standartlarında bir iş güvencesi, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzeltilmelidir.

-Kriz süresince hiçbir kesimi dışarıda bırakmayan bütüncül politikalar izlemeli, özel sektörü (Reel sektörü) desteklerken istihdamı genişletecek projelere öncelik verilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyaçlarını bekletmeden giderilmeli, emekli olanlar yerine derhal yeni personel istihdam edilmelidir.

4857 sayılı iş yasasını da problemlerin ana kaynağı olarak gören Mert, bu yasanın acilen işçilerin lehine değiştirilmesini isteyerek, “Çünkü bu yasa ücretlerin artmasının ve insani çalışma koşullarının önündeki en büyük engellerden birisidir” dedi.

Kriz faturasının da çalışana, işsize, fakir ve fukaraya çıkartılmasını da şiddetle kınadıklarını belirten Mert, ülkenin iyi yönetilmesini istedi.

 

Haber Kaynak: http://www.giresunekspres.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.