03 Ocak 2025
  • Ankara-2°C
  • İstanbul10°C
  • İzmir11°C
  • Giresun10°C

İLİMİZDE TARIM ÇALIŞMALARI

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin 2008 yılı Ekim ayında yaptıkları çalışmalar açıklandı. İl genelinde yapılan bir aylık çalışmalar başlıklar halinde şöyle:

İlimizde Tarım Çalışmaları

18 Kasım 2008 Salı 14:13

BİTKİ KORUMA ÇALIŞMALARI
 
            4.705.129 kg. iç fındık, 672.560 kg. fındık püresi, 1.767.606 kg. fındık unu, 119.111 kg. kabuklu fındığın, 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu gereği kontrolleri yapıldı. Kontrolleri yapılan ürünlerin ihracatına izin verildi. Yine kapsam içerisinde 364 kez kontrol yapılarak, bitki sağlık sertifikası düzendi.
 
            İki defa fumigasyon işlemi uygulanarak 15 ton iç fındık fumige edildi.
 
            İlimiz Merkez İlçe ve İlçelerde patates ekim alanlarında patates siğili hastalığına karşı yapılan sürvey çalışmaları sonuçlandırılmış olup, hastalık bulaşan alanlar tespit edilerek gerekli önlemler alınmıştır.
 
            DESTEKLEME ÇALIŞMALARI
 
            Kırsal alanda uygulanan Sosyal Destek Projesi Kapsamında, Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi (100 Aile x 2 Baş) ile S.S. Güce İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarına ahır inşaatı için 4.000,00YTL. kredi ödemesi yapılmıştır.
 
            KASDP kapsamında, Süt Sığırcılığı Projesi (78 Aile x 2 Baş) uygulayan ve Piraziz İlçesinde faaliyet gösteren S.S. Alidede Tarımsal kalkınma Kooperatifine Bakanlık yatırım projesinden 15.000,00 YTL. işletme kredisi kullandırılmıştır.
 
            Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi programı kapsamında %50 hibe destekli olmak üzere Ekim ayı sonu itibarıyla 47 atomizör, 1 süt sağım makinesi, 5 el traktörü, 1 tarla içi sulama ekipmanları ve 5 adet çayır ve yonca biçme makinesi olmak üzere toplam 59 adet makine ve ekipman alımı için Bakanlıktan 62.859,60 YTL’lik hak ediş ödemesi talebinde bulunulmuştur.
 
            2008 yılı Ekim ayı içerisinde 4 adet gübre bayisi denetlenmiş olup, olumsuzluk tespit edilmemiştir.
 
            HAYVAN SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI
 
            1-Şap aşısı kampanyası sonuçları: Bakanlık tarafından şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde, “Türkiye’de şap hastalığının kontrolü projesi ”2008 yılından itibaren 3 yıl süreli olarak uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında ilimiz genelinde sonbahar dönemi Eylül ve Kasım ayları arasında yürütülen şap aşısı kampanyasında, Ekim ayı içersinde 28 bin 132 büyükbaş hayvan aşılanmıştır.
 
            Çalışmaların 14 Kasım 2008 gününe kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.
 
            2 – Koruyucu aşılama çalışmaları: İlimiz Ekim 2008 ayı içersinde yapılan koruyucu aşılama çalışmaları;
 
  • Şap: 28 bin 132 büyükbaş, 1.482 küçükbaş,
  • Kuduz: 26 kedi-köpek,
  • Yanıkara: 77 büyükbaş,
  • Şarbon: 142 büyükbaş, 46 küçükbaş,
  • K. Keçi Vebası: 105 küçükbaş,
  • Enterotoxemie: 510 küçükbaş.
 
                                  
            ÇEŞİTLİ HAYVAN HASTALIKLARINA KARŞI YAPILAN SAĞLIK TARAMALARI:
 
            26 bin 547 büyükbaş, 9 bin 583 küçükbaş, 76 tektırnaklı, 2 bin 485 kanatlı, 136 kedi-köpek ve 20 bin 390 kovanın bir ay içerisinde sağlık taraması yapılmıştır.
 
            SAĞLIK RAPORU İLE SEVKİ YAPILAN HAYVAN VE HAYVAN MADDELERİ:
 
            Büyükbaş: 740, Küçükbaş: 2 bin 050, Arı Kovanı: 50.
 
            SERBEST VETERİNER HEKİM MUAYEHANELERİNİN DENETİMİ VE RUHSATLANDIRILMASI:
 
            İlimiz genelinde faaliyet gösteren Serbest VeterinerHekimlere ait  muayenehanelerin denetimleri periyodik olarak yapılmaktadır.  Ay içerisinde toplam 19  adet denetim gerçekleştirilmiştir. İlgili yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılan süs hayvanı satış yerlerinde de değişik tarihlerde toplam 12 adet denetim yapılmıştır. Tirebolu’da bir adet klinikte olumsuzluk tespit edilmiştir.  
 
            VETERİNER İLAÇLARI SATIŞ YERLERİNİN DENETİM ÇALIŞMALARI:
 
            Veteriner İlaçları Satış Yerlerinde (Eczane, Veteriner Hekim Muayenehaneleri) toplam 17 kez denetim ve ruhsatsız ilaç  kontrol çalışması yapılmıştır.
 
            GIDA KONTROL HİZMETLERİ:
 
            5179 Sayılı Kanun kapsamında İlimizde gıda üretimi yapan 122 işyeri denetlenmiştir. 2 yeni firmaya toplam 6 adet üretim izni sertifikası düzenlenmiştir.
 
            Piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri ile ilgili olarak 55 toplu tüketim ve gıda satış yerinin denetimi yapılmıştır. Denetimler devam etmektedir.
 
            İlimizde fındık üretimi yapan 84 işyeri denetimi yapılarak, 349 adet ihracat sağlık sertifikası düzenlenmiştir.
 
            Aflatoksin Denetim Programı kapsamında 4 adet, İyotlu Tuz Denetim Programı kapsamında 2 adet, Tüketime Hazır Günlük Yemek ve Mezeler Denetim Programı kapsamında 1 adet, Pestisit Denetim Programı kapsamında 1 adet, Radyoaktivite İzleme Programı kapsamında 2 numune alınarak ilgili laboratuara analiz için gönderilmiştir.
 
            3 tohum bayii denetimi yapılarak, 4 adet yem numunesi alınmış olup, analiz için ilgili laboratuarlara gönderilmiştir.
 
            İlimiz sınırları içerisinde bulunan balıkçı barınaklarında ve denizden yapılan denetimlerde koruma ve kontrol çalışmaları devam etmektedir.
 
               16 amatör balıkçı belgesi, 32 adet gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.
 
            MERA VE DESTEKLEME ÇALIŞMALARI:
 
            Mera Kanunu kapsamında; 2008 yılı programına uygun olarak çalışmalara devam edilmiştir. Mera Kanununun 14. maddesince yapılan başvuruların değerlendirme işlemlerine devam edilmiştir. Kadastro komisyonlarıyla kadastro çalışmalarına iştirak edilerek mera sınırları ile ilgili yapılan itirazlar değerlendirilmiştir. İl Müdürlüğünce yürütülen mera ıslah projelerinin gübreleme faaliyetleri kapsamında, Dereli İlçesi Güzyurdu köyünün kışlık yaylaklarına 60 ton Triplesüperfosfat gübresi atılmıştır. Diğer taraftan hayvanların su ihtiyacının karşılanması için sıvat yapım çalışmalarına devam edilmektedir.
 
            2008 yılına ait mazot ve gübre desteği başvuruları devam etmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi çalışmaları kapsamında; Bakanlık ve İlçe Müdürlüklerimiz ile yazışmalar yürütülmüştür.
 
            Hayvancılık ön soy ve soy kütüğü çalışmaları kapsamında; Ekim 2008 sonu itibarı ile Ön Soy Kütüğüne 14.361 baş, Soy Kütüğüne ise 1.664 baş sığır kayıtlıdır. İlimiz genelinde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 710 arıcılık işletmesinde 54.575 adet arılı koloni mevcut olup, aktif arılı kovan desteklemesi münacatında bulunan 328 işletmede 37.246 adet aktif arılı koloninin tespitleri tamamlanmıştır.
 
            Tarım Alanlarının Tarım Dışı kullanılması ile ilgili olarak; Ekim ayında toplam 1 müracaat sonuçlandırılmış olup, 5,9624 hektarlık arazinin tarım dışı kullanımı uygun görülmüştür.
 
            Su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında; mevcut tesislerin denetleme işlemleri yapılmış, gelen dilekçeler cevaplandırılmış, ilgili yazışmaları yapılmıştır. Mevcut tesislerin dosya düzenleme çalışmaları sürdürülmüştür.
 
            Fındık Üretici Belgesi güncelleme çalışmalarına devam edilmiştir.
 
            ÇMVA (Çiftlik Muhasebe Veri Ağı) projesi kapsamında 25 adet anket çalışması yapılmıştır.
Haber:giresun.gov
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.