KEMENÇE VE HORONA DESTEK
Vali Dursun Ali Şahin, Kemençe ve Horonumuzu tescillemek, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her türlü desteğin verileceğini söyledi.
21 Şubat 2012 Salı 15:59
Vali Şahin dün akşam Görele'de kendi talimatıyla kurulan Kemençe ve Güzel Sanatları Yaşatma Derneğini ziyaret etti.
Görele Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Kemençe Kursuna katılan kursiyerlerle sohbet etti, çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı
Giresun ve Görele'nin kültürü yaşatılmasına büyük önem verdiğini belirten Vali Şahin, mevcut yerin darlığını görünce daha geniş yer tutularak daha fazla kişiye kemençe öğretilmesi talimatını verdi.
Yeni tutulacak yerin de 1 yıllık kira karşılayacağını da belirten Vali Şahin, Bu işler genç yaşda öğrenilir. Gençlerin burada kemençe çalmaya başlamak demek Görele'de büyük bir heyecan var demek. İnşallah bu gençlerin sayısını artırırız. Burada tam kemençe çalmasını öğrenen kursiyer sayısını 60'a çıkaracağız. Bir hedef koyacağız hedef koyulmadan başarıya ulaşmak mümkün değil. dedi.
Kemençenin sadece bu yöreye ait bir çalıgı olmadığını belirten Vali Şahin sözlerini şöyle sürdürdü. Görele kemençesi çok farklı. Bu kemençenin özü Kıpçak Türklerine dayanan çalgı aleti Kemençe Giresun'un Görele ilçesinden çıkmış ve dünyaya yayılmıştır. 1923 yılında buradan göç eden Rum'lar kemençeyi ve horonu Yunanistan'a götürmüşlerdir. Bölgeden batıya giden gurbetçilerimizde gittikleri yerlere kemençeyi beraberinde götürmüşlerdir. Ben şahsen burada kemençe ile ilgili eğitim öğretim veren bir derneğin bulunmasından son derece memnun oldum. Kaymakam Beye de teşekkür ediyorum. Bundan 3 ay önce atılan mayası tutulan bu kemençeyi yaymak bu yörenin görevi. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Giresun merkezde kemençenin yanında, davulu zurnası bağlaması, Şebinkarahisar'a gidince davul zurna cümbüş kaval, tulum saz dahil oluyor, ama yine kemençe var. Kemençenin olmadığı bir musiki cemiyeti düşünemiyoruz. İşte merkez kuvvet buradan dağılacak. Bütün her yere inşallah bu çocuklar kemençe çalarak ilerde büyüdüklerinde bu günleri anacaklar.ve iyi bir kemençe ustası olacaklarına inanıyorum. Kaymakam Bey'in ve Halk Eğitim Müdürünün ve dernek başkanın özellikle Belediye Başkanının bu konudaki gayretlerinin müteşekkir olduğumu burada belirtmek istiyorum. Hayatta çocuklarımıza mutlaka bir çalgı aletini çalmasını öğretmek lazım.
Kemençenin tesciline de değinen Vali Şahin ile ilgili konuşmasını şöyle tamamladı. Bir Vali Yardımcısı arkadaşı bu iş için görevlendiriyorum. Her ilçeyi dolaşacak ve kaymakamlarla irtibat kuracak, belediyelerle görüşecek. Önce burada tescil edilmesi gereken mamul madde veya çalgı aleti ne varsa onları tespit edeceğiz. Merkezde bir komisyon kurarak bunları ayıklayacağız. Şu anda sırada bekleyen 80'e yakın tescil edilmesi gereken yemek ve diğer çeşitler var. Biz bunları tek tek tescil edeceğiz ama tescillerin içersinde aciliyeti olanlardan başlayacağız. Görele kemençesi olarak biz bu kemençeyi inşallah tescil ettireceğiz. Çok geç kalınmış ama tescil ettireceğiz
Ziyarette, Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Halk eğitim Merkezi Müdürü Selim Kul, Dernek yetkilileri ve kursiyerler hazır bulundu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006-2015 Şebin Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.