20 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul13°C
  • İzmir16°C
  • Giresun14°C

MİLLİ GOOGLE GELİYOR

Ulaştırma Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı Google gibi büyük bir arama motoru kurmak için harekete geçti. Bakan Ergün, yerli arama motoru çalışmasının ayrıntılarının paylaştı...

Milli Google Geliyor

08 Kasım 2012 Perşembe 01:56

 

Türk mühendisler, Amerikalı Google ve Rus Yandex'e karşı yeni bir arama motoru için düğmeye bastı. Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçesini ayırdığı yerli arama motoruna Sanayi Bakanlığı da destek verecek. İki yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan proje ile memurlar ve tablet ile eğitim gören öğrenciler bilgilere anında ulaşabilecek.

Yerli arama motoru hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sistemin Türkçenin mantığına ve Türkçe karakterlere uygun kurgulanacağını söyledi. Bakan Ergün, "Diyelim ki Google büyük bir arama motoru şimdi. Yani ne ararsan buluyorsun gibi görünüyor. Ama bazı şeyleri bulamıyorsun. Çünkü dillerin özellikleri farklı. Türkçe her ne kadar Latin harfleriyle yazıyor olsak bile Avrupa dillerinden farklı olduğu için, diyelim Google Türkçe cümleleri, cümle mantığı içerisinde görmüyor. Analiz ederken öyle analiz etmiyor. Ararken öyle aramıyor. Fotoğraf gibi arıyor. Bir resim arar gibi arıyor ve sizin karşınıza ona göre kısıtlı bir şey çıkarıyor aslında. Yani arama motorundan Türkçe açısından Google kısıtlı bilgiler karşımıza çıkarıyor." diye konuştu.

Ergün'e göre, mühendislerin üzerinde çalıştığı arama motorunun Türkçenin mantığına uygun olması halinde dileyen herkes Google'dan daha fazla bilgiye anında ulaşabilecek.

 

Kaynak: Memurlar.Net

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.