23 Kasım 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul5°C
  • İzmir9°C
  • Giresun16°C

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI

Tarım İl Müdürlüğünün 2008 yılı Kasım ayı çalışmaları açıklandı. İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada; bir ay içerisinde yapılan çalışmalar şöyle

Tarım İl Müdürlüğü Çalışmaları

24 Aralık 2008 Çarşamba 20:48

Tarım İl Müdürlüğünün 2008 yılı Kasım ayı çalışmaları açıklandı. İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada; bir ay içerisinde yapılan çalışmalar şöyle

2.832.705 kg. iç fındık, 592.170 kg. fındık püresi, 1.116.000 kg. un’un, 6968 sayılı zirai mücadele ve zirai karantina kanunu gereğince kontrolleri yapılıp ihracatına izin verildi.

 
            17 ton iç fındık fümige edildi, 2 adet fümigasyon işlemi uygulandı.
 
            Merkez ve ilçelerde 6 adet zirai ilaç ve alet-makine bayii kontrol edilerek, Bulancak ilçesinde, 2 işyerine ikaz cezası verildi. Ayrıca Espiye İlçesinde 1 adet işyerinin, yönetmelik gereği zirai ilaç ve alet-makine bayii ruhsatı işyeri sahibinin kendi isteği üzerine iptal edildi.
 
            Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi Kapsamında Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi         (87 Aile x 2 Baş) uygulanan ve Şebinkarahisar İlçesinde faaliyet gösteren S.S. Kınık-Baltaşı Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarına ahır inşaatı için 9.000,00 YTL. kredi ödemesi yapıldı.
 
            Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde %50 hibe destekli Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, kasım ayı içerisinde, 20 atomizör ve 11 bahçe el traktörü olmak üzere toplam 31 adet makine ve ekipman alımı için Bakanlıktan 52.934,74 YTL’lik hak ediş ödemesi talebinde bulunuldu.
 
            2008 yılı Kasım ayı içerisinde 5 adet gübre bayisi denetlenmiş ve bu kapsamda bir adet gübre numunesi alınarak tahlil için laboratuara gönderilmiştir. Gübre uygulamaları ile ilgili normal denetimlere devam edilmektedir.
 
            2008 yılı sonbahar şap aşılama kampanyası başarıyla sonuçlandı:
 
            Bakanlık tarafından şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde “Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi” 2008 yılından itibaren 3 yıl süreli olarak uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında Giresun İli genelinde 1 Eylül-14 Kasım tarihleri arasında yürütülen sonbahar şap aşılama kampanyasında; 66 bin 818 büyükbaş hayvan aşılanarak, program hedeflerine ulaşılmıştır. Kampanyada kullanılan aşı ve enjektör, kanül gibi sarf malzemeler, proje kapsamında Bakanlık tarafından ücretsiz olarak gönderilmiştir.
 
            Koruyucu aşılama çalışmaları:
 
            5 köpeğe kuduz, 140 büyükbaş hayvana şarbon, 532 küçükbaş hayvana enterotoxemie uygulandı.
 
            Sağlık taraması:
 
            18 bin 347 büyükbaş, 10 bin 642 küçükbaş, 64 tırnaklı, 2 bin 690 kanatlı, 109 kedi-köpek, 4 bin 825 kovan sağlık taramasından geçirildi.
 
            Hayvan hareketleri:
 
            Ay içerisinde 4 bin 350 büyükbaş, 2 bin 556 küçükbaş hayvanın İlimizden başka İllere sevki yapıldı.
 
            Serbest Veteriner Hekim muayenehanelerinin denetimi ve ruhsatlandırılması:
 
            İlimiz genelinde faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlere ait  muayenehanelerin denetimleri periyodik olarak yapılmakta olup,  ay içinde toplam 10  adet denetim gerçekleştirilmiştir. ilgili yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılan süs hayvanı satış yerlerinde değişik tarihlerde toplam 9 adet denetim yapılmıştır. 
 
            Veteriner ilaçları satış yerlerinin denetim çalışmaları:
 
            Veteriner ilaçları satış yerlerinde (Eczane, Veteriner Hekim Muayenehaneleri) toplam 12 adet denetim ve ruhsatsız ilaç  kontrol çalışması yapılmıştır.                                                                                            
 
            5179 Sayılı Kanun kapsamında İlimizde gıda üretimi yapan 28 işyeri denetimi gerçekleştirilmiş olup, ay içinde 12 adet gıda üretim izin belgesi düzenlenmiştir.
 
            Piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri ile ilgili olarak 119 adet toplu tüketim ve gıda satış yeri denetlenmiştir.
 
            İlimizde 75 adet işyeri denetimi yapılarak 274 adet ihracat sağlık sertifikası düzenlenmiştir.
 
            3 bin 070 ton buğday ithalatı, 4 adet tohum bayii ve 6 adet yem bayii denetimi yapılarak 6 adet yem numunesi alınmıştır.
 
            İlimiz sınırları içerisinde bulunan balıkçı barınakları, çekek yerleri, balık satış yerleri, karaya çıkış noktalarında 12 adet koruma ve kontrol amaçlı denetim çalışmaları yapılmıştır.
 
            Yine bu kapsamda su kirliliği denetimleri, işletme denetimleri, su ürünleri perakende satış yerleri denetimleri, “Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği” takip çalışmaları, balıkçılık ruhsatlandırma çalışmaları yapılmıştır.
 
            38 adet gerçek kişiler için su ürünleri avlanma belgesi ve 5 adet amatör balıkçı belgesi düzenlenmiştir.
 
            Mera Kanununun 14. Maddesi kapsamında yapılan başvuruların değerlendirme işlemlerine devam edilmiştir. Kadastro komisyonlarıyla kadastro çalışmalarına iştirak edilerek mera sınırları ile ilgili yapılan itirazlar değerlendirilmiştir. İl Müdürlüğümüzce yürütülen Mera ıslah projelerinin gübreleme faaliyetleri içersinde Dereli İlçesi Güzyurdu Köyü yaylaklarına 60 ton Triplesüperfosfat gübresi atıldı, ayrıca sıvat tesisi çalışmalarına devam edilmektedir.
 
            2008 yılına ait Mazot ve Gübre Desteği başvuruları 28 Kasım 2008 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi çalışmaları kapsamında; Bakanlığımız ve İlçe Müdürlüklerimiz ile yazışmalar yürütülmüştür.
 
            Hayvancılık ön soy ve soy kütüğü çalışmaları kapsamında; Kasım-2008 sonu itibarı ile Ön Soy Kütüğüne 14 bin 361 baş, Soy Kütüğüne ise 1.664 baş sığır kayıtlıdır. İlimiz genelinde Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 710 adet arıcılık işletmesinde 54.575 adet arılı koloni mevcut olup, aktif arılı kovan desteklemesi müracaatında bulunan 328 işletmede 37 bin 246 adet aktif arılı koloninin tespitleri tamamlanarak, hak edişleri Ziraat Bankasına gönderilmiştir.
 
            Tarım Alanlarının Tarım Dışı kullanılması ile ilgili olarak; Kasım ayında toplam 2 müracaat sonuçlandırılmış olup, 65 bin 107 hektarlık arazinin Tarım dışı Kullanımı uygun görülmüştür.
 
            Su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında mevcut tesislerin denetleme işlemleri gerçekleştirilerek; ilgili yazışmaları yapılmıştır. Mevcut tesislerin dosya düzenleme çalışmaları sürdürülmektedir.
 
            Fındık Üretici Belgesi güncelleme çalışmalarına devam edilmiştir.
 
            ÇMVA (Çiftlik Muhasebe Veri Ağı) projesi kapsamında anket çalışmaları tamamlandı.
 
            Alucra İlçesi Karabörk Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine, Tarım Bakanlığı Yatırım Programı Damızlık Koyun projesinden alınan Koyunların teslim töreni yapılmıştır.
 
            Yağlıdere İlçesi Akköy Köyü’nde En Kaliteli Kivi Yarışması ve 2008 yılı ilk hasadı töreni yapılmıştır.

Haber Kaynak: http://www.giresun.gov.tr 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.