TIKANIK KULAKTAN KENE ÇIKTI
Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne tıkanıklık ve kaşıntı şikayeti ile başvuran iki vatandaşın kulağında kene tespit edildi.
05 Temmuz 2012 Perşembe 12:46
Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne tıkanıklık ve kaşıntı şikayeti ile başvuran iki vatandaşın kulağında kene tespit edildi. Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı doktorları, muayene sırasında kulak içerisinde sık karşılaşmadıkları keneyi görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. Yapışık haldeki kene doktorların başarılı operasyonu sonucunda bulunduğu yerden başarıyla çıkarıldı.
Yozgat'ta biri çobanlık yapan diğeri pikniğe gidin iki kişinin kulağında kene tespit edildi. Kulak içerisinde yapışmış, hala yaşıyor vaziyetteki keneyle 20 gün geçiren çobanla birlikte, iki gün önce pikniğe giden kadının kulağında yapılı vaziyette duran kene bacakları Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başarılı bir operasyonla çıkartıldı.
Son iki ayda 6 kişinin kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) yaşamını yitirdiği kentte hastaneye kulağında keneyle hastaneye giden vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşadı.
KULAKLARINDA KENEYLE HASTANEYE GELDİLER
Bozok Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilimdalı Başkanı Prof. Levent Saydam, kulaklarında kene ile hastaların üst üste gelmesinin ilginç bir tablo oluşturduğunu belirterek, ilk gelen hastanın çobanlık yaptığı için kırsalda uyuduğu sırada dış kulak yoluna kenenin yapıştığını, diğer hastanın da kulağıyla oynadığı için keneden geriye yapışık vaziyette bacaklarını tespit ettiklerini söyledi.
Saydam,"Bazen böyle arka arkaya geliyor bu tür ilginç vakalar. Her ikisinin de kulak yolunda kene olgusuydu. Onlardan bir tanesi bize geldiğinde kulak yolundaki kenenin bir kısmının mevcut olduğunu gördük. Kısmi olarak mevcuttu. Kalan parçalarından tanıyabildik. Ama diğerinde dış kulak yolunda kan emmekte olan bir kene mevcuttu. Bu hastamız bir çoban, uzun süre mesleği itibari ile kırsal alanda kalmakta zorunda olan, yaşamak zorunda olan bir meslek grubu. Büyük olasılıkla yattığı esnada dış kulak yolundan gelen bir parazit. Poliklik koşullarında mutlaka enfeksiyon hastalıkları birimimizin bilgisi dahilinde uygun enstürimantasyonda bu keneyi çıkartıp örneklemek üzere tespit ettik. Ve ilgili yerlere gönderdik. Aslında takipte özellikle bizim endişe ettiğimiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) yönünde herhangi bir sıkıntı olmadığı aktarıldı. Bu da bizim için iç rahatlatan kısmı. Her zaman kene ile temas olanması mutlaka Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gelişeceği anlamına gelmemeli" dedi.
20 GÜNDÜR KENE KULAĞINDAYMIŞ
KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Özkırış, hastanın kulağında tespit edilen kenenin her zaman karşılaşın bir durum olmadığını söyledi. İlk gelen hastanın 30 yaşında bir çoban olduğunu belirten Özkırış, "Kendisi dağda çoban, dağda koyunlarla iç içe yaşayan bir hasta. Yaklaşık 20 gündür kulakta hareket eden bir şey, kaşıntı ve kulakta tıkanıklık hissi ile geldi bize hasta. Hatta kendisine neden bu kadar geç kaldığını sorduğumuzda da imkanlarının olmadığını söyledi. Geldiğinde baktığımızda kulak içerisine yapmış oldukça büyük dış kulak yolunu tamamen kapatan kene ile karşılaştık. Özel bir teknikle kenenin tam ağzını yakalayarak bölgeden tamamen çıkardık ve bölgede herhangi bir parçasının kalmamasına özellikle dikkat ettik. O çok önemli çünkü kene çıkartılması esnasında" dedi.
İkinci hastanın iki gün önce pikniğe gittiği sırada ısırıldığını tahmin eden 40 yaşlarında bir kadının olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mahmut Özkırış, hastanın kulağındaki kaşıntı nedeni ile oynadığı için kenenin büyük bölümünün kaybolduğunu, sadece dış kulağa yapışmış bacakları tespit ettiğini kaydetti.
HABERTÜRK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006-2015 Şebin Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.